LIVE TEXT | Război în Ucraina. Condițiile meteo vor fi susceptibile să permită creșterea ritmului operațiunilor în toată Ucraina în cursul weekendului 3-4 decembrie. Epuizare a arsenalului de arme de înaltă precizie al armatei ruse

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Condițiile meteo vor fi susceptibile să permită creșterea ritmului operațiunilor în toată Ucraina în cursul weekendului 3-4 decembrie. Epuizare a arsenalului de arme de înaltă precizie al armatei ruse

Rusia a îndepărtat probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și a lansat rachetele fără focoase către ținte din Ucraina.

Condițiile din tranșee în această perioadă din an. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.40 Forțele ruse folosesc probabil rachete de croazieră inerte Kh-55 în campania lor masivă de bombardament cu rachete împotriva infrastructurii critice ucrainene, subliniind și mai mult epuizarea arsenalului de arme de înaltă precizie al armatei ruse. Ministerul Apărării al Regatului Unit a raportat pe 26 noiembrie că Rusia va îndepărta probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și va lansa rachetele fără focoase către ținte din Ucraina. Ministerul Apărării din Regatul Unit a sugerat că forțele ruse probabil lansează rachetele inerte ca momeală pentru a devia apărarea antiaeriană ucraineană. Oficialii ucraineni au raportat anterior că de la jumătatea lunii octombrie, forțele ruse au folosit pe scară largă varianta non-nucleară a sistemului de rachete, Kh-55, pentru a efectua lovituri asupra infrastructurii critice ucrainene. Utilizarea probabilă de către armata rusă a unui sistem de arme strategic în rolul de momeală pentru apărarea antiaeriană ucraineană coroborează raportarea anterioară a ISW conform căreia armata rusă și-a epuizat în mod semnificativ arsenalul de rachete de înaltă precizie.

UPDATE 06.01 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive împotriva contraofensivelor ucrainene aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse desfășoară operațiuni de apărare active la nord-vest de Svatove în direcția Kupyansk și la vest de Kreminna în direcția Lyman. Sursele ruse au continuat să discute despre progresele marginale ale Rusiei în Novoselivske, la 15 km nord-vest de Svatove. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ruse au respins atacurile ucrainene asupra Kolomychikha (10 km vest de Svatove) și Ploshchanka (15 km nord de Kreminna). Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Serhiy Haidai, a remarcat că trupele ucrainene continuă să împingă forțele rusești din jurul Svatove și Kreminnei, parțial din cauza calității scăzute și a incoerenței recruților ruși mobilizați care operează în zonă. Haidai a raportat că trupele ucrainene se apără în plus împotriva atacurilor ruse continue asupra Bilohorivka, la 10 km sud de Kreminna.

image

UPDATE 05.22 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în jurul lui Bakhmut pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești lângă Bakhmut, la 4 km sud de Bakhmut, lângă Opytne și la 18 km nord-est de Bakhmut, lângă Soledar, Bakhmutske și Yakovlivka. Un blogger militar rus a postat o hartă susținând că forțele ruse controlează Opytne, deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să coroboreze această afirmație. Surse ruse și ucrainene au continuat să susțină că, în prezent, noroaiele încetinesc operațiunile în zona Bakhmut. Un blogger rus a susținut că luptele acerbe dintre forțele ucrainene și ruse au continuat la periferia de sud a Bakhmutului.

image

UPDATE 04.53 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 23 km sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Krasnohorivka și Nevelske. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au continuat și operațiunile ofensive în direcția Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Imagini geolocalizate postate pe 26 noiembrie arată forțele ucrainene lovind tancurile rusești în avans la sud-vest de Novoselivka Druha (9 km nord-est de Avdiivka).

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețkului și estul oblastului Zaporizhia pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive active în aceste zone. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene la 79 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Mykilske și Vremivka, în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile de artilerie de rutină și loviturile aeriene de-a lungul liniei de contact în Donețk și estul Zaporijiei.

UPDATE 03.34 Forțele ruse au continuat să construiască fortificații în estul Oblastului Herson și au efectuat focuri de artilerie de rutină împotriva zonelor de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își întăresc pozițiile de-a lungul unei linii de coastă nespecificate, probabil referindu-se la litoralul Mării Negre și pregătesc o apărare în profunzime. Se pare că forțele ruse mută sistemele MLRS și S-300 mai aproape de orașul Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse ar putea intenționa să crească ritmul loviturilor cu rachete și rachete antiaeriene împotriva țintelor terestre la nord de râul Nipru în zilele următoare. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au bombardat orașele Herson, Antonivka, Chornobaivka și Beryslav – toate pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru.

UPDATE 03.15 Forțele ucrainene au continuat să lovească concentrările de forțe și mijloacele militare rusești în zonele din spatele rusești din sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții rusești din Melitopol, regiunea Zaporizhia, rănind 50 de militari ruși și două depozite în raionul Vasylivskyi, rănind 130 de militari și distrugând șapte echipamente. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții rusești în Mykhailivka, la periferia nordică a Melitopolului, pe 25 noiembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lovit Chaplynka (la 40 km sud de Nova Kakhovka pe ruta T2202 Nova Kakhovka-Armiansk) și Skadovsk (intersecția R57-T2213 pe ruta Herson City-Skadovsk) în regiunea Herson.

Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri de rutină cu artilerie și rachete la vest de Hulyaipole și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 26 noiembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Dnipro. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au bombardat Ochakiv, la mai puțin de 5 km nord de Capul Kinburn. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au bombardat Nikopol și Marhanets, regiunea Dnipropetrovsk.

image

UPDATE 02.27 Kremlinul continuă să răspundă în mod disproporționat la o rezistență internă limitată la războiul Rusiei din Ucraina. O sursă proeminentă de știri rusă a raportat pe 25 noiembrie că autoritățile ruse au creat trei controale suplimentare ale poliției și au trimis aproape o duzină de poliție și personal al Serviciului Federal de Protecție (FSO) pentru a patrula zidurile Kremlinului non-stop, după ce o persoană neidentificată a scris „nu războiului” pe zidul Kremlinului. Amploarea unui astfel de răspuns indică îngrijorarea continuă a Kremlinului cu privire la rezistența internă și angajamentul de a modela spațiul informațional intern și/sau pentru securitatea Kremlinului însuși.

UPDATE 01.16 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a raportat că s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 25 noiembrie și a susținut că au discutat despre participarea unităților cecene la războiul din Ucraina și crearea de noi unități militare ruse și Rosgvardia formate din personal cecen. ISW a raportat anterior că Ramzan Kadyrov își promovează în mod curent eforturile de a crea structuri militare paralele bazate pe ceceni. Oficialii ruși ar putea promova în continuare structurile militare paralele existente ale lui Kadyrov și eforturile lui Sarkisyan de a crea o companie militară privată care să contracareze influența tot mai mare a lui Prigozhin, despre care ISW a evaluat anterior că folosește propriile sale structuri militare paralele pentru a se impune ca o figură centrală în comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război. Oficialii ruși ar putea încerca să contrabalanseze influența finanțatorului Grupului Wagner Evgheni Prigojin prin promovarea altor structuri militare paralele. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a raportat pe 26 noiembrie că oficialii ruși l-au numit pe un om de afaceri pro-Kremlin, legat de Viktor Ianukovici, Armen Sarkisyan, ca nou administrator al închisorilor din teritoriile ocupate de ruși din Ucraina și că Sarkisyan intenționează să-și folosească rolul pentru a crea o nouă „companie militară privată”. GUR a raportat că Sarkisyan și-a modelat efortul de a crea o nouă companie militară privată pe baza recrutării de prizonieri de către Grupul Wagner în Federația Rusă și că omul de afaceri ruso-armean Samvel Karapetyan sponsorizează efortul. Karapetyan este proprietarul companiei Tashir Holding, un subcontractant de lungă durată pentru compania energetică de stat rusă Gazprom. GUR a raportat că încercarea lui Sarkisyan de a crea o nouă structură militară privată este o încercare de a crea o contrapondere la monopolul de facto al lui Prigojin în domeniul companiilor militare private ruse. Este probabil ca oficiali ruși de rang înalt să fi aprobat eforturile lui Sarkisyan, deoarece companiile militare private sunt ilegale în Rusia.

UPDATE 00.35 Oficialii ruși continuă eforturile de a deporta copiii în Rusia sub masca unor scheme de reabilitare medicală și programe de adopție. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 26 noiembrie că administrația de ocupație rusă din regiunea Lugansk a efectuat examinări medicale la 15.000 de copii cu vârste cuprinse între doi și 17 ani și a constatat că 70% dintre copii (10.500) au nevoie de „asistență medicală specială”, care cere ca ei să fie îndepărtați în Rusia pentru „tratament”. Centrul de Rezistență a declarat că oficialii ruși intenționează că aceste scheme de deportare forțată să atragă familiile copiilor în Rusia pentru a-și lua copiii după ce copiii primesc tratamente, moment în care Centrul de Rezistență a evaluat că oficialii ruși vor împiedica acele familii să se întoarcă acasă în Ucraina. Raportul Centrului este în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW conform căreia oficialii ruși desfășoară o campanie de depopulare deliberată în teritoriile ucrainene ocupate.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a postat, de asemenea, un fragment dintr-un film documentar care relatează povestea copiilor pe care i-a adoptat de la Mariupol. Lvova-Belova a fost în mare parte în fruntea efortului rus concertat de a îndepărta copiii ucraineni de pe teritoriul ucrainean și de a-i adopta în familiile rusești, ceea ce poate constitui o încălcare a Convenției de la Geneva, precum și o campanie deliberată de curățare etnică. Documentarul lui Lvova-Belova este probabil menit să dea legitimitate adoptării în curs de desfășurare a copiilor ucraineni în familiile rusești, așa cum pretextul necesității medicale este probabil menit să justifice deportările în masă a copiilor ucraineni pe teritoriul rus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ritmul general al operațiunilor de-a lungul liniei de front a încetinit în ultimele zile din cauza deteriorării condițiilor meteorologice, dar este probabil să crească începând cu următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce temperaturile scad și solul îngheață în tot teatrul de operațiuni. Rapoartele ucrainene și rusești din zonele critice din prima linie din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vuhledar, indică faptul că operațiunile de ambele părți sunt în prezent blocate de ploile abundente și de noroiul puternic, rezultat. Temperaturile sunt prognozate să scadă în toată Ucraina în cursul săptămânii viitoare, ceea ce probabil va îngheța pământul și va accelera ritmul luptei pe măsură ce mobilitatea crește pentru ambele părți. Temperatura din zonele din nord-estul Ucrainei, cum ar fi de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, va scădea până la maxime zilnice apropiate sau sub nivelul de îngheț între 28 noiembrie și 4 decembrie. Va dura probabil câteva zile de temperaturi constante de îngheț pentru a se solidifica pământul, ceea ce înseamnă că, condițiile solului vor fi susceptibile să permită creșterea ritmului operațiunilor în toată Ucraina în cursul weekendului 3-4 decembrie și în săptămâna următoare. Nu este clar dacă oricare dintre părți planifică sau se pregătește în mod activ să reia operațiunile ofensive sau contraofensive majore în acel moment.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...